Tjalling Wijnstra

De Nederlandse dirigent en componist Tjalling Wijnstra begon zijn muzikale carrière als accordeonist. Hij studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen bij Egbert Spelde en daarna aan het Koninklijk Conservatorium te Kopenhagen bij de Deense accordeonist Mogens Ellegaard. Vervolgens studeerde Tjalling Wijnstra orkestdirectie bij Lucas Vis en vervolgens bij Joop van Zon. Hij studeerde af aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Roland Kieft.

Van 2005 tot 2011 was Tjalling Wijnstra verbonden als kapelmeester en koorleider aan Opera Zuid te Maastricht. Hij assisteerde gedurende deze periode alle operaproducties van Opera Zuid in samenwerking met Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest en dirigeerde voorstellingen van Don Giovanni van Mozart, De Parelvissers en Carmen van Bizet, Die lustige Witwe van Lehar, II Barbiere di Siviglia van Rossini, Mavra van Strawinsky en Der Rosenkavalier van Richard Strauss.


In het voorjaar van 2014 dirigeerde Tjalling Wijnstra de nieuwe opera de IJsvorstin, gecomponeerd door Peter Sijbenga bij theatergezelschap Tryater in Leeuwarden.

Tjalling Wijnstra is artistiek adviseur en vaste dirigent van Filharmonie Noord. Hij voerde met dit orkest verschillende opera's uit, waaronder een reeks opera's van Verdi: Giovanna d'Arco, Macbeth, La Traviata, I Lombardi en Nabucco.

Daarnaast is Tjalling Wijnstra artistiek leider van het door hem opgerichte Opera Company Noord, waarmee hij ondermeer de hernieuwde premiere van de Friese komische opera Keapmanskeunsten van Martinus Schuil produceerde.

In Spanga, het "Verona" van Weststellingwerf en in Valletta op Malta dirigeerde Tjalling Wijnstra in de zomer 2018 opera Aïda bij Opera Spanga.

Naast het dirigeren van opera's is Tjalling Wijnstra actief in de oratoriumwereld, waar hij naast de grote oratoriumwerken ook actief zoekt naar nieuw en vernieuwend repertoire. Als componist werkt hij aan verschillende opdrachten en de afgelopen jaren componeerde hij kamermuziek en werk voor symfonieorkest. Hij maakte de muziek voor "Serious Ame Underground" in opdracht van Grendel Productions te Leeuwarden. Voor dit laatste werk werd Tjalling Wijnstra genomineerd voor een "Gouden Uil".